30 noiembrie-Previziunile vremii de ziua sfântului Andrei – “buletin meteo” pentru copiii mei

30 noiembrie-Previziunile vremii de ziua sfântului Andrei – “buletin meteo” pentru copiii mei

E interesant, oamenii bӑtrâni știau “sӑ citeascӑ semnele” din jurul lor și sӑ prevadӑ cum va timpul, anumite lucruri se repeta cu mici modificari in fiecare an.

Și voi chiar dacӑ sunteţi doar copii ȋncepeţi sӑ “citiţi semnele”. De exemplu: voi știti cӑ atunci când norii acoperӑ cerul și soarele nu se mai vede va fi frig, sau stiti ca atunci cand copacii nu mai au frunze, va veni iarna, va fi zapada.

Tot așa și oameii mai bӑtrâni știind cum a fost timpul in decursul anilor, puteau sӑ “citeascӑ semnele”

Și pentru cӑ Buni locuiește ȋn România, am sӑ vӑ spun ce semne puteţi sӑ citiţi aici, la Bunii daca veniti sӑ sӑrbӑtoriţi pe Sfântul Andrei.

  • Dacă ȋn noaptea Sfantul Andrei cerul este senin și este o zi frumoasa calduroasa, atunci si iara va fi o iarnă blândă aici in România
  • Dacă ȋn noaptea Sfantul Andrei, este frig şi ninge, se zice că aceastӑ zi uratӑ  este doar începutul unor zile cu multӑ zapadӑ, troiene pe care le va aduce o iarnă grea. Si deci trebuie sa ne pregatim manusile, saniuţa, cismulite si hӑinuţe groase.
  • Dacă ȋn noaptea Sfantul Andrei cerul este ȋntunecat, cu luna plinӑ cu ninsoare sau ploaie sunt semne de iarnă cu troiene mari.
  • Frumoasa, misterioasa, magica este si credinţa ca poţi citii cum va vremea ȋn cele 12 luni ale anului următor.

Chiar dacӑ nu esti vrӑjitor poti sӑ incerci si tu sӑ vezi dacӑ se adevereste acesta credinţa.
Ia 12 cepe la fel de mari si frumoase, o ceapa petru fiecare luna.

ceapa

 

Aseaza-le intr-o cutie astfel incat sa sti care este ceapa lunii inauarie si care este ceapa ultimei luni decembrie (poti pune un mic biletel). Pune cepele in pod sau intr-un loc racoros. Acum asteptam pînă în seara de Crăciun (25 decembrie), cînd se află rezultatul.
Seara de Crăciun este magica pentru ca atunci se spune ca s-a nascut un copilas cu numele de Isus.
Deci cum am spus fiecărei cepe îi este atribuit numele unei luni. Cepele care s-au stricat indică luni ploioase sau cu grindină, iar cele care au încolţit – luni favorabile recoltei. Notati undeva intr-un carnetel al vostru  rezultatul acestei magice experiente si vedeti daca se adevereste.

  • O alta predicţie asemănătoare, legată de soarta recoltei, se realizează cu ajutorul unor boabe de grîu. Pentru fiecare tip de plante pe care intenţionează să le semene în grădină, gospodina casei „botează” cîte un bob și îl pune la încolţit în bucătărie. Peste 7 zile, boabele sînt analizate: cele care au încolţit arată soarta favorabilă a culturii, iar celelalte, pagubă.
  • În Oltenia, copii au propriul lor ritual de Sfântul Andrei. Copiii se trezesc dis de dimineaţă şi taie câteva ramurele de pomi fructiferi şi le păstrază la căldură într-un pahar cu apă până de Sfântul Vasile(1 ianuarie) când le vor folosi pe post de sorcovă.
  • Tot in Olteia in seara ( 29/30 noiembrie)de Sfantul Andrei se pune la încolțit grâu, pentru întreaga familie. Cel al cărui grâu este frumos și înalt se spune că va avea un an bun cu bani și sănătate..
  • Tot în această noapte, pentru a testa rodnicia livezilor şi câmpurilor se aduc crenguţe de vişin în casă şi dacă vor înflori până la Crăciun este semn de belşug.
  • Un alt obicei este de a pune grâu în noaptea de Sântandrei într-o oală de pământ, pentru a vedea rodnicia ogoarelor, dar şi a casei gospodarului în noul an.