31 Decembrie-   Ce mâncӑm noi românii ȋn noaptea de revelion

31 Decembrie-   Ce mâncӑm noi românii ȋn noaptea de revelion

Binenteles ca avem si noi romanii retetele noastre traditionale „ recomandate din batrani” pe care cautam sa le respectam cat de cat.

ce macam

Am sa va spun cateva dintre „recomandari” privind meniul de la cumpana dintre ani:
–        carnea de porc este la mare cinste in acesta zi, si mancam toba, carnati, lebar, cartabos, sunca, piftie, sarmale.
–        se mananca pește pentru a avea noroc in anul care vine, pentru ca sa fi vioi ca un peste si sa „inoti usor”printre grijile anului care vine.
Se spune ca daca mananci in aceasta noapte pește vei avea un an cu prosperitate.
–         nu se mananca carne de pasӑre in aceasta seara pentru ca aduce ghinion si vei risipii usor ce vei aduna in cursul anului care vine. Se zica ca asa cum scurma pasarile si   arunca inapoi asa vei face si tu in anul care vine, vei risipi norocul.
–        de pe masa de anul nou nu trebuie sa lipseasca fructele

  •    Daca mancam  un mӑr in ajunul de anul nou vei fi sanatos in anul care incepe. Vei avea obrajii rumeni ca marul.
  •    Daca manaci 12 boabe de strugure, vei avea prosperitate in cele 12 luni ale anului. Fiecare luna a anului va fi pentru tine dulce ca boabele de strugure copt.

O alta interpretare ce o poti da este ca ca fiecare boaba de strugure reprezinta o luna si, asa cum va fi boaba, va fi si luna aceea in anul care o sa  vie. De exemplu, daca a treia boaba e acra, martie va fi geros .
Ca o masura de siguranta, se poate  mananca in noaptea de Anul Nou si a treisprezecea boaba, ca sa „repare” vreo luna care n-a iesit cum trebuie la degustare..
Cele 12 boabe de strugure, se manaca pe ritmul ultimelor doua­spre­zece batai ale ceasului cu pendula, inainte de miezul noptii dintre ani, ele vor aduce noroc cu carul celui care le va manca.
Acest obicei a fost imprumutat de la spanioli, care il practica cam de 105 ani.
Totul a pornit din  Alicante o provicie din Spania unde a fost o productie foarte mare de stru­guri in acel an. Mancarea celor 12 boabe era un avertisment ca trebuie avuta mare grija de aceasta cantitate de struguri, ca sa nu se iroseasca.

An nou fericit!