Cum au ajuns moaștele Cuvioasei Paraschiva (Vinerea mare) in România?

Cuvioasa Paraschiva-„vraja aurului”- poveste pentru nepoții mei cei „mari”

Cum au ajuns moaștele Cuvioasei Paraschiva  (Vinerea mare) in România?

De  353 de ani trupul lui Parascheva este  ȋn Moldova. Moaştele (trupul mumificat) al Sfintei Paraschiva (Vinerea mare) se află în Catedrala Mitropolitanӑ din Iaşi.

Cuvioasa Paraschiva a murit satul ei natal Epivat, undeva pe ţӑrmul Mӑrii Marmara ȋn apropiere de Constantinopol. Timp de 200 de ani corpul ei a stat la biserica de acolo, apoi a fost mutat in anul 1235 in Bulgaria la Tarnovo unde a stat ȋncӑ 160 de ani.

In anul 1641 domitorul Moldovei Vasile Lupu a cumpӑrat moaștele Sfintei Paraschiva. A plӑtit mulți bani pentru a primi aprobӑrile necesare strӑmutӑrii moaștelor, fiindcӑ la turci este interzisӑ strӑmutarea morților la o distanța de trei mile.

A plӑtit peste 300 de pungi de aur Sultanului Murad al IV-lea ca sӑ-i dea voie sӑ mute sfintele moaște din biserica patriarhala a Constatinopolului. De ce a plӑtit așa de mulţi bani?

Domitorul Moldovei Vasile Lupu stia ca daca vrea sa o aduca pe Cuvioasa Paraschiva , in Modova  nu va reusii. Atunci a apelat la „magie”: el stia ca aurul poate vraji pe cel ce si-l doreste.   Aurul i-a vrajit pe turci  si astfel Cuvioasa Paraschiva a fost adusa in Moldova.  Ȋnsuși  maritul Capugibașa și cu ofiterii sӑi turci au ȋnsoțit moaștele pânӑ ȋn Moldova

Povestea strӑmutӑrii acestor moaște este pictatӑ pe peretele de miazӑzi a bisericii Sfintilor Trei Ierarhi, unde se aflӑ moaștele ei.

Care este morala acestei povesti?

Oamenii pot fi „vrajiti” de bani si aur si nu se mai gandesc la urmari.

Turcii au dat moastele Cuvioasei Paraschiva care erau un lucru deosebit nepretuit , un lucru care aduce protectie celui pe care -l are. 

T urcii au fost ” vrajiti de aur ” si au pierdut un lucru mult mai de pret decat aurul: au pierdut un lucru magic care-i proteja pe ei si pe copii lor. Demult de tot turcii erau foarte puternici si stapaneau multe tari printre care si Moldova. Maretul imperiu al turcilor s-a destramat  si Moldova este libera si protejata de  Cuvioasa Paraschiva.

Daca vrei sa citesti ”  povesti pentru copiii mei” despre viata Cuvioasei Paraschiva  apasa pe cuvintele albastre

unde s-a nascut Cuvioasa Paraschiva 

cum a murit

 

Etichetat cu: , , , , , , , , ,
0 comments on “Cum au ajuns moaștele Cuvioasei Paraschiva (Vinerea mare) in România?
1 Ping-uri/Trackback-uri pentru "Cum au ajuns moaștele Cuvioasei Paraschiva (Vinerea mare) in România?"
  1. […] Cum au ajuns moastele in Romania? Cititi urmatorul articol. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*