Sӑ educӑm copilul ca sӑ nu devinӑ violent și sӑ se poatӑ ferii de o eventualӑ agresiune sexualӑ- copilul cu varsta de sub 5 ani (ideia 1, 2 si 3)

Sӑ educӑm copilul ca sӑ nu devinӑ violent și sӑ se poatӑ ferii de o eventualӑ agresiune sexualӑ- copilul cu varsta de sub 5 ani (ideia 1, 2 si 3)

Eu cred că noi că părinții ȋncepem educarea copilulul de cậnd ȋl naștem. O comunicare mai bună cu copilul nostru ȋncepe de la vậrsta de 3 luni. Comportamentul nostru cu cel mic va influența dezvoltarea.

De la vârsta de un an eu cred că putem începe educarea copiilor cu privire la consimțământ și responsabilizare, continuând în anii de liceu. Este sarcia mea ca pӑrinte cresc un copil sociabil, dar care sӑ se poatӑ ferii de persoane violente și cu intenții indecente și rele.
Cậnd va venii vremea copilul nostru va ȋntelege clar și ȋși va da consimtӑmậntul liber ne constrậns ȋntr-o relație. Nu putem sӑ-l ȋmpidicӑm sӑ aiba o relație pentru cӑ nu suntem mereu cu el dar cậnd va venii vremea el trebuie sӑ facӑ acest lucru cunoscậnd și acceptậnd neforțat.
Da este adevӑrat ca sfat e ușor dar ȋn realitate e greu sӑ faci acest lucru. Vorba aceia TEORIA E TEORIE dar PRECTICA TE OMOARӐ.

Am ȋncercat sӑ ȋntocmesc o lista de elemente de acțiuni și idei pe care le-am folosit și care le-am auzit și de la alții. Dacӑ după ce citiți lista mea aveți și voi alte metode și idei simple eu sunt fericită sӑ pot ȋmpreună cu voi sӑ complectӑm lista pentru mine și pentru toți cei sunt interesați de acest subiect.
Dacӑ noi ca pӑrinți ne ajutăm cu sfaturi reciproce e un pas ȋnaite ȋn comunicarea ȋntre noi și dacӑ ne unim poate realizӑm ce ne-am propus.
Cred ca sunteți de acord ca vom aborda problema diferit in funcție de vậrsta copilului.
Ca și la scoala cậnd ȋnvӑtӑm sӑ scriem. Prima data vom trasa doar puncte și liniuțe. Dar farӑ aceste puncte și liniuțe ȋnvӑțate nu putem sӑ trecem mai departe
Ce ziceți dicutӑm despre vậrsta de 1-5 ani ?

Pregӑtim copii foarte mici ( cu vậrsta cuprinsӑ ȋntre 1-5 ) sӑ se fereascӑ de agresiunea sexualӑ:
– Pentru cӑ, copii mei sunt mici ȋntre 2 și 6 ani am sӑ vobesc despre ce și cum am procedat eu cu copii mei.

Am fӑcut o lista cu 12 idei, nu am preteția cӑ este complectӑ:
Să vorbim despre agresiune sexulală- educaţie preventivă la copii sub 5 ani -ideia nr 1,2 si 3

1 . Învățați copiii să ceară permisiunea înainte de a atinge sau îmbrățișa un tovarăș de joacă.
2 . Învățați-vă copiii că ” nu ” și ” stop”
3 . Fiti apropiat de copil și ȋntrebati-l “cine te-a supӑrat azi?”

. Învățați-vă copiii sӑ ajute alte persoane care ar putea fi în pericol.

5. Încurajați-vă copiii să citească expresiile faciale  și limbajul corpului al gesturilor

 

1 . Învățați copiii să ceară permisiunea înainte de a atinge sau îmbrățișa un tovarăș de joacă.
Folosiți cam limbajul acesta: , ” Victoria, hai să-l întrebӑm pe Lukas dacă el ar dorește ca tu să-l îmbrățișezi.
Sӑ presupunem că Lukas nu vrea sӑ fie ȋmbrӑțișat.
Ca sӑ nu creem tensiune jucӑm putin teatru și transformam totul intr-o glumӑ.
“Dacӑ el nu vrea acum sӑ-l ȋmbrӑțișezi, nu-I nimic Victoria hai sӑ ne luam la revedere de la Lucas și sӑ-i trimitem un sӑrut ȋn aer. ”
In felul acesta o vom ȋnvӑța pe Victoria sӑ respecte dorința lui Lukas de a nu-l atinge.
Lukas se va simți și el bine.

2 . Învățați-vă copiii că ” nu ” și ” stop” sunt cuvinte importante și ar trebui să fie respectate . O modalitate de a explica acest lucru poate fi „, Elena a spus ” nu ” , iar cậnd am auzit ” nu „, ne oprim mereu și imediat . Indiferent de ce a spus ea nu. ” Nu cerem explicații de ce spune nu.
Apoi laudati-l ca s-a oprit și explicații ce se putea ȋntampla dacӑ nu se oprea. “ Multumesc Lukas cӑ nu ai mai impis pe Elena. Dacӑ nu te-ai fi oprit din ȋmpins atunci cậnd ti-am spus, Elena ar fi cӑzut de pe scaun. A fost foarte periculos bine cӑ te-ai oprit.”
De asemenea, învață copilul dumneavoastră că dacӑ spune cuvintele sau aude ” nu este voie ” trebuie să respecte aceste cuvinte. Explicați că e la fel ca atunci când cineva spune ” nu” , că prietenii noștri de asemenea trebuie sӑ se opreascӑ întotdeauna atunci când spunem ” nu „. “ nu este voie sӑ mӑ atingi, sau nu vreau sӑ mӑ ȋmbrӑtișezi”
În cazul în care un prieten un coleg de gradinița nu se oprește atunci când spunem ” nu „, atunci trebuie să ne gândim dacă nu ne simțim bine și în condiții de siguranță , jucându-ne cu el . Dacă nu ne place și nu ne simtițim ȋn sigurantӑ, e bine sӑ renuntӑm sӑ-I avem ȋn preajma noastrӑ și sӑ alegem alții prieteni.
E greu si acest lucru de realizat cӑci te simti exclus dintr-un grup gӑlӑgios și vesel. Teribilismul unor copii este privit de ceilalți de multe ori cu admirație. Ce facem atunci?
3 . Fiti apropiat de copil și ȋntrebati-l “cine te-a supӑrat azi?” Dacă el vӑ povestește “marile lui proble” veți ști cȋnd aceste “mari probleme “ sunt mari și puteți sӑ interveniți ȋn relatia lui cu ceilalți copi. Veți intervene cu sfaturi, discuții, cerậndu-i parerea. La vậrsta asta micӑ e mai ușor sӑ intervii.
Poate copilul tӑu va explica și celuilalt copil cât de important este ” nu ” . Copilul dumneavoastră va coenștintiza cât de important este , atât pentru sine și pentru alții sӑ respecte cuvậntul “nu”.
Pentru cӑ trebuie sӑ dai și tu un exemplu copilului tӑu, respectӑ cuvantul “nu “ spus de cel mic. Discutӑ cu el și cerei soluții idei pentru ca sӑ poți sӑ-i iei ȋn serios cuvậntul “nu”. Creați ȋmpreunӑ scenarii, povești cu copii rӑi și buni. Eroul din poveste este cel ce salveaza prințesa aflata ȋn primejdie pentru cӑ zmeul vrea sӑ se cӑsӑtoreascӑ cu prințesa și aceasta “nu” vrea.
Poveștile au o mulțime de povețe ȋn ele, eu mӑ folosesc de povești.
Cu lucruri mici și pas cu pas poti obține rezultate deosebite. Doriți sӑ mai aflați și alte metode de a educa copilul dumneavoastrӑ astfel ȋncật sӑ nu fie violent și sӑ poatӑ prevenii și el agresiune lui sau a altora?

 pentru urmatoarea idee dati clik