Sa invatam copilul ca sa ceara ajutorul și sa ajute pentru ca se poata ferii de o eventuala agresiune sexuala – copilul cu varsta de sub 5 ani (ideia 4 si 5)

Să vorbim despre agresiune sexulală- educaţie preventivă la copii sub 5 ani ideea 4  si 5

1 . Învățați copiii să ceară permisiunea înainte de a atinge sau îmbrățișa un tovarăș de joacă. (apasati pe randul albastru pentru a citi)
2 . Învățați-vă copiii că ” nu ” și ” stop”  ( daca vreti sa cititi apasati pe randul albastru )
3 . Fiti apropiat de copil și ȋntrebati-l “cine te-a supӑrat azi?” ( daca vreti sa cititi despre aceasta tema apasati pe randul albastru )

4 . Învățați-vă copiii sӑ ajute alte persoane care ar putea fi în pericol.

5. Încurajați-vă copiii să citească expresiile faciale  și limbajul corpului al gesturilor

 

4- Discutați cu copiii despre faptul cӑ trebuie sӑ ajute alți copii  și dacӑ nu pot ajuta ei sӑ alerteze și sӑ cheme pe alţii sӑ dea ajutor la cei care sunt ȋntr-o situație dificilӑ .

Cere-i copilului dumneavoastrӑ sӑ observe cum se comportӑ cei din jurul sӑu. Analizați ȋmpreunӑ cu el atitudinea agresivӑ a unor copii sau adulți. Cere-i pӑrerea fața de comportamentul acestora  și cautӑȋmpreuna cu el  sӑ gӑsești soluții de evitare a  conflictului și de ajutorare a celui care este ȋntr-o situație critica.

De exemplu folositi  animale de companie ale familiei ca un exemplu , ” Oh… , se pare cӑ coada lui Herta este blocatӑ ! Trebuie să o ajutăm ! ”

Lăudați copilul pentru cӑ a ajutat pe alții care au nevoie de ajutor.

Spune-i cӑ dacӑ este și el ȋn primejdie trebie sӑ cearӑ ajutor de la cei din jur.  Dacӑȋnsӑ vede cӑ cineva este ȋn pericol trebuie și el sӑ ajute.

Lăudați copilul pentru cӑ a anunțat pe cineva  cӑ un alt copil, sau animal care este ȋn primejdie,  are nevoie de ajutor.

Spunetii ceva de genul” o ce bine cӑ ai vӑzut tu și ai cerut ajutor pentru el. Dacӑ nu cereai ajutor se putea ȋntampla ceva rӑu dacӑ nu era ajutat ȋntr-un timp util”.

De exemplu ȋn cazul cậinelui  “Dacӑ nu o vedeai pe Herta cӑ are coada prinsӑȋn gard, putea sӑ se ȋmbolnavescӑ pentru cӑ stӑtea ȋn soare și ȋi era sete.”

Explicații cật de util este ca sӑ dai ajutorul potrivit și la timp atunci    cậnd  vede un om ȋn primejdie.

Povestiți ȋnsӑși despre faptul cӑ ajutorul trebuie cerut numai cậnd este cazul, dacӑ cerem ajutor cậnd nu este nevoie nu este bine și pӑţim ca  “ ciobӑbanșul cu oițe care a cerut ajutorul cậnd nu trebuia și cậnd a venit lupul și avut nevoie de ajutor nimeni nu l-a ajutat”.

5. Încurajați-vă copiii să citească expresiile faciale  și limbajul corpului al gesturilor : Speriat , fericit , trist , frustrat , supărat  , agresiv, mậna ameninţӑtoare, mậna protectoare, mậna care mậngậie, mậna care atenționeazӑ, disperat, ȋngrozit, obosit, plậnge, rậde, gậnditor .

Stil șaradă “jocurile ghicitul cu expresii” sunt o modalitate foarte bună de a învăța pe copii cum să citească limbajul corpului.

Jucaţi cu copilul un joc: luaţi un ziar sau o revistӑ priviţi imaginile  și ȋntrebaţi-l “ce fac oameni?”el trebuie sӑ spunӑ ce crede cӑ fac oamenii din fotografie.

Dacă copilul știe să citească limbajul corpului și al gesturilor se va putea ferii de persoane agresive mai ușor.

limbajul corpului