Invatam copiii despre foc – jocul cu focul

Invatam copiii despre foc – jocul cu focul

 Aceștia sunt copii mei, care se joacӑ cu focul.

Ȋn familia noastră copiii  se joacӑ cu focul și acest lucru ȋl considerӑm foarte normal.

Și eu și soțul meu suntem  de acord cu jocul acestora, dar ȋn mod supraveghiat!

Și pӑrinții mei au procedat cu mine și fratele meu tot așa, și a fost bine nu s-au ȋntâmplat accidente și am fost obișnuiți de la 2.5 -4 ani sӑ umblӑm cu focul. Iar pentru ca sӑ nu ne jucӑm la prizele electrice mama a folosit deasemenea o tacticӑ cu noi de la vârstӑ foarte micӑ, astfel ȋncât noi nu umblam la prizele electrice deșii nu erau protejate (despre acesta temӑ vom vorbi altӑ datӑ).

kids playing with fire- Should children play with fire? Tu desigur  te gândești „ ce spune și  ce face ea este   o mare nebunie!”
Dar pentru cei care au mai citit mai multe lucruri de pe acest blog, aceasta temӑ  nu va fi o surpriză.
Pentru cӑ  dacӑ ai o abordare mai diferitӑ decât a celor mai mulți nu ȋnseamnӑ cӑ vei da greș.
Deci hai sӑ vedeți și sӑ citiți cum puteți sӑ faceți lucrurile puțin diferit. Îmi amintesc unii dintre cei mai apropiați prieteni ai mei când au auzit ce vreau  sӑ fac cu copii mei s-au  încruntat  și au fost neȋncrezӑtori : „Sӑ te joci cu focul?”
 „ Sӑ lași copii sӑ apridӑ chibrite și sӑ se joace cu chibrite aprinse?”
Dar, hei, dӑ-mi o șansӑ de a explica înainte să mă judeci prea aspru:-)
Pun pariu că ați auzit   cӑ copiii nu ar trebui să joace cu focul. Știu și eu pentru că am auzit că au fost o mulțime de accidente. Și pe bună dreptate, cӑ rapoartele Asociației Națională pentru Protecția ȋmpotriva incendiilor  spune cӑ: copiii se joacă cu focul și se produc aproximativ 10.000 de incendii pe an datorate acestui motiv.
 Deci, putem concluziona de aici că trebuie să li se spună copiilor cӑ nu au voie, că  nu trebuie sӑ se joace cu focul  și este  periculos acest joc.
Dar tocmai de aceea cred că este important pentru mine ca părinte sӑ-i ȋnvӑt pe copiii mei despre foc.
Am sӑ-i ȋnvӑţ despre foc jucându-ne cu focul. În acest fel îi pot învăța elementele de bază necesare pentru a ști cum să se ocupe cu foc (cum sӑ-l stӑpâneascӑ). Eu cred cӑ nu e bine ca ei  să descopere informaţii despre foc  singuri  și astfel  sӑ aibӑ  necazuri.
„Trebuie sӑ apuci taurul de coarne” dacӑ nu existӑ altӑ cale!
Ideea mea este că copiii se joacă cu focul din curiozitate.
Ca părinți, putem spune copiilor  noștri să nu se joace cu focul, nu le putem explica de ce ȋntr-un mod concret pentru cӑ nu-i ȋi vom lӑsa sӑ umble cu focul.
Dar eu cred că nu se poate diminua curiozitatea lor doar pentru cӑ ei ne cred pe noi. Deci, sunt șanse mari ca într-o zi ei singuri oricum sӑ experimenteze jocul cu foc. Doar că ei vor face acest lucru ȋn secret și nesupravegheaţi. Și cu un pic de ghinion vor intra  în statisticile accidentelor de incendiu.
Desigur, este opțiunea ta de a decide modul în care dorești ca, copilul tӑu sӑ  afle despre cum poti folosi focul farӑ sӑ te arzi sau sӑ provoci incendii.
Am decis să mӑ folosesc de  curiozitatea lor și de experiența mea! Kids playing with fire Am fӑcut cu copiii mei aceasta experiență de joacӑ cu focul ȋntr-un un mod relativ sigur, într-un un mediu controlat. De aceea pot sӑ spun, cӑ dacӑ copiii se joacă cu focul este perfect OK ȋn casa noastră, atâta timp cât eu sunt cu ei!
Pentru copiii mei joaca cu focul de multe ori înseamnă că pot să se joace cu lumânӑri . Dar dacӑ aveti o sobӑ cu lemne si aprindeți focul sau sau faceți grӑtar sau aprindeți aragazul toate acestea sunt experiețe noi pentru copii .
Aceste lucruri necesită o anumită pregătire, dar dupӑ ce au însușite noțiunile de „ protectia muncii”  au o mulțime lucruri de făcut și de admirat si vor întelege că aprinderea focului nu este un joc ci o necesitate uneori .
Dacӑ nu mai existӑ curiozitate și aprinderea focului devine” O SARCINA”,  devine  un fel de corvoadӑ, atunci copilul nu va aprinde singur focul dacӑ nu i se cere.
E o tacticӑ ce o puteți folosii  pentru a potoli curiozitatea  copiilor.
Ca o pregătire am protejat de ceară si de chibritele aprinse, locul unde ne jucăm( masa din camera de zi). Eu folosesc o bucată mare de lemn sau de plastic robust (puteți pune folie din aluminiu). De asemenea, m-am asigurat ȋmpotriva unui posibil accident  am pus la ȋndemanӑ o pӑturicӑ din lânӑ (nu din material sintetic) și un bol de apă …. doar ȋn caz cӑ… Puteți ȋnsӑ sӑ vӑ jucați ȋn curte pe o zona betonatӑ departe de lucruri ce se pot aprinde sau ȋn baie.
Dupӑ ce am finalizat pregӑtirile am adus lumânările și am fӑcut semi-întuneric ȋn camerӑ.
Si acum  jocul cu focul poate începe. – Instructaj de protectia mincii: focul te arde , te poate rӑnii, faci bubite care te dor, trebuie sӑ nu atingi flacӑra,  focul poate sӑ se facӑ mai mare dacӑ il pui lângӑ lucruri care se aprind și ard, focul fӑrӑ aer se stinge, apa stinge focul
-Cum sӑ aprindem un chibrit?
Unul câte unul, am lăsat pe fiecare dintre copiii noștri să încerce să aprindӑ un chibrit. E un pic mai greu la ȋnceput, dar  ȋndrumați ei învață repede cum să o facӑ. Iar pentru copii, este foarte interesant sӑ facӑ acest lucru. Fiți pregătiți sӑ vedeți  pe fața lor concentrare, seriozitate, uimire și emoție. Kids playing with fire 1-20 A doua lecție: cum sӑ ţi un chibrit ȋn mânӑ fӑrӑ sӑ te arzi? Odată ce știi cum să aprinzi un chibrit, este important să-i înveți cum să-l ținӑ ȋn mânӑ ca sӑ nu se ardӑ și să intre în panică.
Am discutat cu ei si le-a spus cӑ flacӑra este fierbite și se pot rӑnii.
I-am lӑsat să simtӑ cum degetele lor simt cӑldura flacӑrei când focul se apropie de deget.
I-am lӑsat sӑ vadӑ și sӑ aproximeze singuri distanța pânӑ la care se pot apropia de foc fӑrӑ sӑ se ardӑ. Kids playing with fire 1-20 Am vorbit despre culorile focului.
Am descoperit împreună cu ei că focul poate avea diferite culori. de la albastru, la roșu , galben și alb.flacari colorate
Am citit cӑ culoarea flӑcӑrii este datӑ de concentrațiile de oxigen din apropierea focului.
Culoarea albastrӑ- ȋnseamnӑ cӑ focul are mult oxigen Culoarea galbenӑ-foc cu puțin oxigen
Existӑ și substanțe chimice care pot da flӑcӑrii culori ciudate: verde albastrui (sulfatu de cupru), violet deschis (alaunul de potasiu), roșu (azotatul de litiu) Kids playing with fire 1-20 Eu le arăt că, dacă țin focul in sus și mâna sub foc ne mӑ ard.
Suflând foarte puternic pot sӑ stingӑ flacӑra chibritului. Dacӑ bag chibritul ȋn apӑ flacӑra se stinge. Kids playing with fire 1-20 Am  aprins câteva lumânări și apoi i-am invitat să facă același lucru. În acest fel toți comentau și discutau ȋntre ei despre foc.
1-20 Senzație de căldură: i-am rugat să-și punӑ mâna lor la diferite distanțe de lumânare să vadă câd simt senzația de caldurӑ. În acest fel se ajunge ca ei sӑ  realizeze  pericolul de incendiu și că nu ar trebui să se apropie prea mult de foc. Kids playing with fire 1-20 Flacӑra nu are aceiași temperaturӑ: cea mai rece parte a flăcării este cea inițială, roșie, datorită arderii incomplete, care, pe măsură ce flacăra se dezvoltăși temperatura crește, trece în portocaliu, galben și alb. Culoarea albastră apare în zonele unde funinginea dispare. Exemple de temperaturi ale flăcărilor sunt lampa de benzină (1300 °C), lumânarea (1400 °C), flacăra oxiacetilenică, mult mai caldă (3000 °C) sau flacăra cianului (4525 °C) Kids playing with fire 1-20 Dupӑ ce am stins lumânӑrile suflând in ele am aprins lumina si am privit cum ceara fierbine care era lichidӑ începe sӑ se solodifice. Am discutat despre faptul ca ceara este solidӑ si devine lichidӑ când este încӑlzitӑ. Am vorbit si despre gheata care este solidӑ si când se încӑlzeste devine lichidӑ:-) Kids playing with fire . Au pus degetele în ceara transparentӑ și apoi s-au uitat cum ceara ȋși schimba culoarea pe mâinile lor. kids playing with fire- Should children play with fire?
  Desigur că  au  stins din nou lumina ȋn camerӑ, au aprins  din nou lumânările și jocul a continuat.
    Copiilor trebuie sӑ nu le fie fricӑ de foc, dar sӑ știe cӑ existӑ o limitӑ pânӑ la care focul poate fi nepericulos.
     Nu trebuie sӑ te temi de ceva ce nu poți evita.
Adesea teama de rӑu și necunoașterea unor metode de a ne ferii sau al ȋnlӑtura (a stinge focul) ne conduce ȋntr-un altul mai rӑu.
    Mai  bine sӑ simtӑ cӑldura focului sӑ știe cӑ  arde acum decât sӑ se frigӑ rӑu sau sӑ dea foc la casӑ. Faptul cӑ cunosc rӑul ȋnseamnӑ cӑ-l vor micșora ȋn viitor.
Ei trebuie sӑ vadӑ focul ca ceva necesar ȋn viața de zi cu zi și care este periculos dacӑ este nesupravegheat și folosit ȋn locuri unde existӑ pericol de incendiu.pompieri_timisoara-19666
pompieri
Am vorbit despre pompieri, despre  faptul cӑ ei  ȋsi pun viațӑ ȋn pericol ca sӑ salveze persoane ȋn pericol.
masina pompieri1
Un proverb  chinezesc spune „ Nu aprinde un foc dacӑ nu-l poți stinge”
victoria e pompier
Copiaza desenul de mai sus, apasa butonul.
[wpdm_file id=117]
Ce pӑrere ai ?
O sӑ le vorbești acum de foc copiilor tӑi?
Nu uitați sӑ spuneți dacӑ vӑ place ceva.
Pentru mine este ca un mulțumesc ce ȋl primesc de la voi.
Buni
  Posted on August 27, 2014 by Angela