Jucarii simple pentru mini bebi-exploratorul

Jucarii simple pentru mini bebi-exploratorul

 Ca  proaspăt părinte am crezut că pot cumpăra orice jucărie, si eram sigura că-i va  place si copilului meu şi că nu e nevoie de o pregătire  şi informare înaite de a le cumpară.

Am avut însă marea surpriză că jucăria pe care am dat o mulţime de bani este luată în mână de bebeluş şi apoi abandonată în favoarea unor lucruri banale (obiectele din jur, lumini, sunete, degetele mâinii) de care este atras copilul.

Acest lucru se ȋntâmplă pentru că există de asemenea în jurul lui, o întreagă lume de descoperit, pe care o puteți să i-o prezentaţi bebeluşul vostru.
Tot ce îl înconjoară este o lume nouă ce asteaptă să fie explorată şi înteleasă, de ce nu,  cu obiecte de uz casnic pur şi simplu ! Și crede-mă, această lume  poate fi  plină de distracție și foarte mari satisfacții. Pentru a o vedea copiii trebuie doar să îi lăsaţi se joace cu jucăria auto-a făcută de ei pe care  au găsit-o cu un mic ajutor uneori din partea voastră!
Dacă ideia de a vӑ inplica nu  este pe placul dvs., atunci cӑutaţi sӑ cumpӑraţi jucӑrii adevarate adecvate vârstei copilului.
Dacă ideia de a va inplica  este pe placul dvs și  doriți să faceți o încercare, citiți în continuare!

Următoarele două idei necesită un pic mai mult decât a da copilului un element de uz casnic, dar sunt super ușor de a fӑcut sau de  obținut și, desigur va fi foarte distractiv pentru copiii dumneavoastră, altfel nu v-aș fi vorbit despre ele :-)

1 –:-)Cutii senzoriale

La noi la români există un obicei,  ca la un an să se pună in fata  copilui pe o tavă mai multe obiecte, iar copilul va lua cea ce simte el că îi place.

Pune copilul ȋntr-o cutie  de carton cu pereți puțin ȋnalți (un capac de cutie sau taie cutia pentru ca sӑ nu fie foarte ȋnaltӑ ) și umple restul din cutie, cu tot felul de obiecte din bucӑtarie sau din casӑ, de diferite culori și texturi (atenţie obiectele sӑ nu conținӑ substante toxice sau sӑ poatӑ provoca rӑnirea copilului, nu ȋi dați ațe sfori, obiecte mici ce pot fi ȋnghițite sau pungi de plastic)

copil box senzoriale Vei vedea cӑ bebelusul tӑu va ȋncepe cercetarea   „jucăriilor” una dupa alta,  înainte de a le arunca  afarӑ din cutie. Dar probabil că vor rămâne multe și în cutie, astfel încât copilul dvs. va fi tentat sӑ cerceteze, sӑ rӑsuceascӑ, sӑ suceascӑ, sӑ muște, sӑ traga, sӑ ciocaneascӑ,… plin de interese obiecte banale (o strecuratoare, o farfurie de plastic, un pahar de plastic, o cutie goala, role de hârtie igienicӑ, o sticlӑ goalӑ din plastic, un ciorap, un pantof, o linie, un piaptӑn,  un balon, un ursuleţ de pluș….) pentru un tur fără de sfârșit  al descoperiri și explorӑrii.


2–:-)Modele de imagini sau obiecte colorate contrastant- indicat pentru 0-4 luni
bebelus de 7 zile
Acestea sunt foarte bune pentru copii de 0-4 luni, iar lucrul frumos este că există multe resurse la ȋndemânӑ  pentru a face sau de a imprima propriul tӑu desen (lini figuri geometrice..).Pe o foaie albӑ de hârtie puneţi ca o ștampilӑ amprenta diverselor obiecte murdӑrite de culori.Dacӑ copilul este mai mare sau  are un frӑțior atunci e simplu desenaţi ȋmpreuna cu cel”mare” folosind  culoarea neagrӑ. Opera de artӑ va fi foarte apreciatӑ de „bebe cel mic”.
Am scris un articol despre  idei de „jucӑrii ” ce folosesc culorile contrastante  pentru copii si nou-nӑscuti , deci verificați-l apӑsând pe cuvintele albastre!
alb negru
Și în afară de aceasta, există o mulțime jucării frumoase colorate strident pe care le puteți cumpăra.
3–:-)Sticla sunătoare
Sticla, „clasica jucӑrie”,  nelipsitӑ din orice gospodӑrie , este in topul jucӑriilor preferate de copii.

Ia o sticlӑ de plastic si pune în ea: un pic de orez, pietre, apӑ sau o altă substanță.
Am constatat cӑ sticlele mici de, o jumătate de  litru sunt cele mai indicate ca dimensiune pentru joacă.
Aplatizeazӑ sticla pentru a putea fi ținutӑ mai ușor în mâna  de cӑtre  copii mici.
Acum ați obtinut o jucărie gӑlӑgioasӑ  gratuitӑ pentru copilul tӑu. Și dacă zăngănit nu este  lucru ce il căutați, umple-o cu apӑ simplӑ sau pune în apӑ niste mӑrgele colorate  si  lasӑ sticla pe mâna micului explorator.

copil sticlă rattle
4–:-)Cutii de carton mari și alte echipamente speciale casă- indicat pentru copii peste 9 luni
Dacă se întâmplă să ai la indemâna pe o cutie de carton foarte mare la fel ca cele de la o mașină de spălat, frigider sau un alt obiect mare care vine înfășurat, nu o arunca!

Acest lucru poate fi transformat într-o jucărie fabuloasa de explorare  pentru copii de + 9m.

Am făcut o casă de carton cu Victoria (4) și copil Elena (11m), Elena a inspectat  tot timpul casa, a testat-o, și a fost foarte entuziasmata!

copil joc cutie de carton

Dacă nu aveți cutii de carton mari, nici o problemă, puteți obține ceva creativ cu raftul metalic  pentru uscarea hainelor sau alte piese de mobilier (scaune, mese …).

copil rack de uscare casă

5–:-)Baloane -copil de 3 luni
Toti copii iubesc baloanele , de culori si forme diferite care zboara la cea mai mica atingere.
Am introdus baloane în joaca copiilor mei, de  la vârsta de 3 luni. Am pus copilului meu un balon în țarc, iar el a început să miște frenetic din brațe și picioarele (că doar copiilor le place miscarea),  Picioarele si mânuțele faceau ca balonul să facă salturi în tarc. Marea distracție și râsete!
activitate pentru copii cu baloane
Mai târziu, în jurul 6 luni sau cam asa ceva, el ar începe să muște cu poftă balonul, căutând senzația și degustare, textura, dar de asemenea, sunetele ce le facea balonul îl  bucurau.
Cand copilul meu a început să meargă în patru labe, balonul a fost ca un  stimulent care îl îndemna să se deplaseze.
6–:-)Bule de săpun- copil de 6 luni
Fă niște bule de săpun aproape de fața copilului tău și vezi cum el le urmărește cu atenție cu ochii și încearcă să le apuce cu mâinile ei. Și din când în când un balon va se va sparge și-l va stropi pe fată sau pe mâini lui îi va aduce plăcere pură și o experiență senzorială bogată.

Noi, din păcate, am descoperit cât de fascinantet  sunt bulele de săpun doar la al  doilea copil.
Victoria ( 2ani ) se juca cu bulele de săpun, am observat că fratele care avea câteva luni a fost fascinat de ele: le urmărea cu privirea, întindea bratele să le apuce, râdea când reușea să atingă o bulă de săpun, scotea sunete prin care îsi demonstra interesul faţă de aceste sfere strălucitoare ce zburau în jurul lui.
Exista o mulţime de idei despre care am putea vorbi , dar eu sunt deja fericită ca  ai avut curajul si răbdarea de a citi până aici –:-)

Sper că va plăcut ce ați citit și ați găsit câteva idei pe care doriți să le încercați.