Cuvioasa Paraschiva, viata ei- poveste pentru nepoții mei cei mici

–      Aceastӑ poveste nu respectӑ canoanele bisericești este simplӑ cu un limbaj pe ȋntelesul copiilor, este o poveste. 

Povestea asta s-a ȋntamplat demult de tot, sunt peste 900 de ani de când s-a ȋntâmplat.

Era o data o fatӑ pe care o chema Parascheva (Vineri- ȋn grecește „ paraskevi” ȋnseamnӑ „a cincea zi a sӑptӑmânii, vineri”). Ei i se mai spune „Vinerea mare”

Daca vreti sa cititi despre ce a facut cand era mica, cititi aici(apasati pe cuvintele albastre)

Parascheva era o fata foarte cumite și bunӑ ea ajuta doctorii ce lucrau ȋntr-un spitalul unei mӑnӑstiri. A stat cinci ani acolo și de aici a plecat spre Ţara Sfântă (Ierusalim). Acolo la Ierusalim a locuit  într-o mănăstire de călugăriţe în pustiul Iordanului. Calugaritele o iubeau mult și o iubeau mult toate mamele care veneau pe la cӑlugӑrițe. Ea le ajuta pe mame și le spunea cum sӑ aibӑ grijӑ de bebeluși. Dar ea era mereu tristӑ și plângea mult pentru ca, ea  vroia  sӑ fie bunӑ, și mai bunӑ decât este și ȋi era dor de frații și pӑrinții ei.

Ȋntr-o zi când avea 25 de ani ea a ȋntalnit pe drum o mamӑ cu un copil mic, era frig și copilul plângea de frig, ea i-a dat hainele ei ca sӑ-l protejeze pe copil. Dar fiind frig ea s-a imbolnӑvit. Avea temperaturӑ,  a visat un ȋnger care i-a pus cӑ o sӑ moarӑ dar trebuie sӑ plece acasӑ la familia ei și sӑ moarӑ acolo pentru ca trupul să se întoarcă în pământul pe care s-a născut.

Ea a plecat acasӑ ȋn satul ei unde a murit.

A fost îngropată ca o străină, nimeni neştiind cine era.

Dar, mai târziu peste multi ani, niște oameni când au sӑpat o groapӑ ȋn cimitir unde vroiau  să îngroape un om ce se ȋnecase şi fusese adus la mal de valuri, au gӑsit trupul Prea Cuvioasei Parascheva,  care nu putrezise și mirosea a parfum. S-au mirat groparii.  Faptul cӑ dupӑ moarte corpul ei s-a uscat și mirosea frumos a fost  o minune, toți au știut cӑ nu putea sӑ fie altceva decât o sfântӑ. Au gӑsit lӑngӑ ea o scrisoare a pӑrinților ei pentru ea și astfel au aflat ca o cheama Parascheva.

Cu toate acestea, au pus alături de ea și trupul omului ȋnecat.

Dar, în noaptea următoare, unuia dintre oamenii care săpaseră groapa i s-a arӑtat în vis o împărăteasă înconjurată de îngeri, iar aceasta îl certa că n-a scos din groapă trupul lui Parascheva. De dimineața omul s-a trezit și le-a spus și celorlati gropari ce a visat. Atunci ei au scos trupul din groapa si l-au pus intr-un sicriu frumos.

sfanta parascheva racla

Oamenii veneau o vedeau si toti spuneau ca este o minune.

Moastele Cuvioasei Parascheva, au fost duse din Epivata ȋn  cetatea Tȋrnovei (Bulgaria) apoi a fost duse in orașul Constantinopol.

De  356 ani (1641) de ani trupul lui Paraschiva este  ȋn Moldova.

Moaştele (trupul mumificat) al Sfintei Paraschiva (Vineri) se află în Catedrala Mitropolitanӑ din Iaşi.

In data de 14 octombrie se sarbatoreste „Cuvioasa Parascheva„.

Cum au ajuns moastele in Romania? Cititi urmatorul articol.

Gata acum hai sӑ ne uitӑm pe harta Romӑniei și sӑ cӑutӑm orașul Iași,  despre care am vorbit.

Apoi sa ne uitam pe un glob pamantesc si sӑ cӑutӑm Ierusalimul, Constantinopolul, Marea Marmara, Iordanul.

Etichetat cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*